Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over bloesemremedies.

11.2.05

Algemene informatie

De Bach bloesemremedies zijn ontwikkeld door de Engelse arts Edward Bach (1886-1936). Hij zag in zijn praktijk hoe negatieve gevoelens het herstel van pati├źnten in de weg stonden. Daarnaast viel hem op dat bepaalde emoties en lichamelijke aandoeningen hand in hand gingen. Zo concludeerde hij dat er eigenlijk geen scheiding is tussen lichaam en geest.(Deze visie op geneeskunde is verwant met de natuurgeneeskundige en homeopathische denkbeelden van deze tijd) Daarom ging hij op zoek naar een geneeswijze die niet de ziekte maar de emoties behandeld die daaraan ten grondslag liggen. Gedreven om in de natuur middelen te vinden die effectief werken bij negatieve emoties en karaktertrekken, bestudeerde hij kruiden op hun uiterlijke vormen en innerlijke kwaliteiten. Jarenlang analyseerde hij gemoedstoestanden en experimenteerde met allerlei bloesemextracten. (Bloemen corresponderen in de kruidengeneeskunde met de geest) Zo vond hij 38 bloesems die negatieve stemmingen kunnen doen omslaan in positieve.

De bloesemremedies worden bereid uit de bloemen en soms knoppen van niet giftige kruiden, planten of bomen. Na het handmatig oogsten worden zij in zuiver bronwater gelegd en in de volle zon gezet. Nadat de kleur uit de bloem is verdwenen en de essentie ervan in het water is opgenomen wordt het geheel gefiltreerd en geconserveerd met een zuivere brandy.

Er zijn meerder series bloesemremedies in de handel die werken met bloesems die op andere continenten gevonden worden. De meeste zijn betrouwbaar en van goede kwaliteit. Ik gebruik het liefst de Bach bloesemremedies omdat er met kruiden gewerkt worden die op dit continent groeien en ze, naar mijn overtuiging, daarmee de energie bevatten die het beste aansluit op mensen die op dit continent wonen. Een waardevolle uitspraak in de traditionele kruidengeneeskunde is dat het juiste geneesmiddel (bij wijze van spreken) in je achtertuin groeit.

Bach bloesemremedies zijn geschikt voor zelfmedicatie, mits er een aantal regels in acht worden genomen. Het is van belang dat je weet waar je mee werkt.
Verdiep je in de materie en lees boeken.
Het veranderingsproces zal soms ongemerkt geschieden. Ineens besef je dat een lastige karaktertrek is verdwenen. Of het is je partner die je wijst op veranderingen. Noteer de eigenschappen, buien en conflictpunten waarmee je wilt gaan werken met de gekozen remedie. Besteed elke 3 a 4 dagen aandacht aan deze punten en beschrijf hoe het je nu vergaat. Dit kan volstaan met enkele trefwoorden. Na een maand moeten er positieve veranderingen zijn opgetreden. Dit betekent vooral dat je je meer in balans moet voelen.
Wees er alert op dat een lastige emotie kan verdwijnen maar een andere de kop op steekt. Zie dit proces als het pellen van een ui. Nadat de eerste laag is verwijderd wordt de volgende zichtbaar. Mocht dit het geval zijn, zie dit dan als een teken om je te laten behandelen door een erkende therapeut. Er zijn blijkbaar meerdere emoties die je parten spelen en zijn als zodanig niet geschikt voor zelfmedicatie.
Het belangrijkste is dat je animo voelt om de remedies in te nemen. Dit is altijd een teken van werking. Als je de remedie telkens vergeet betekent dit dat zij niet (meer) werkzaam voor je is.
Heel soms treed er een verergering op. Dit is een teken dat je het juiste middel hebt! Is deze verergering hinderlijk of duurt deze langer dan 2 a 3 dagen dan moet je het aantal druppels per keer halveren.

Het innemen van de druppels.
Je kunt de druppels direct uit het flesje nemen, maar het is goedkoper en niet minder werkzaam als je 10 druppels oplost is een schoon pipetflesje van 20 ml.
Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek. Ook kun je 4 druppels in een bodempje bronwater doen er dat verdeeld over de dag op drinken.
Als je met de pipet werkt kun je de druppels direct op de tong laten vallen, zonder dat je met de mond het pipetje aanraakt. Als de oplossing troebel wordt is deze niet meer bruikbaar.
Neem 4 keer per dag 4 druppels. Begin en eindig de dag met de druppels. (een apart flesje op je nachtkastje werkt goed) Innemen voor de maaltijden is een gemakkelijk geheugensteuntje.

Bach bloesemremedies kunnen zonder risico naast andere medicijnen of therapie├źn worden gebruikt. Ook voor kinderen en ouderen zijn ze uitermate geschikt. Zelfs dieren worden succesvol behandeld met Bach bloesemremedies.

Powered by Blogger